Een 3D-printer ... hét begin van de derde industriële revolutie ... ook in de woningbouw

Gepost op 16-02-2013

Als het van een Nederlandse architect zal afhangen is deze 3de industriële revolutie reeds gestart. Er zijn namelijk plannen om een volledig huis in 3de te bouwen, te printen dus.

Onrealistisch? Zeker niet als we weten wat een 3D-printer allemaal kan printen.

Het principe van een 3D-printer is eenvoudig. Er wordt een grafisch ontwerp gemaakt van een object en ... je print het gewoon uit met compleet de juiste verhoudingen en met de juiste materialen.

Een dergelijke printer werkt met een kunststofdraad dat wordt verhit en vervolgens wordt het voorwerp per laag uitgeprint. Dus gedaan met een print op papier. Je hebt bijvoorbeeld een stoel ontworpen dan print je niet langer het ontwerp op papier maar ... je print gewoon een gebruiksklare stoel.

Toepassingen en mogelijkheden zijn oneindig. Op vandaag worden met deze doorgedreven technologie reeds meubelen, juwelen, prothesen, schoenen, ed ... geprint. Ook koetswerk van auto's wordt op deze manier gemaakt.

Heb je geen ontwerp van een bestaand voorwerp maak er dan een 3D-scan van om deze vervolgens al of niet bewerkt te printen.

Binnen de woningbouw zijn de mogelijkheden in de toekomst ongezien. Zowel in de renovatiewereld maar zeker in de wereld van de gevelrestauratie kunnen tal van restauratiewerken hierdoor enorm worden vereenvoudigd zonder extreme kosten.

(Redactie Alain Lams)