Let op geld lenen kost geld ... of toch niet?

Gepost op 10-03-2019

Nog zeker tot eind 2019 zal de Europese Centrale Bank de rentevoeten niet aanpassen en zal de huidige historisch lage rente, lees NUL-rente behouden blijven. Mogelijks zal deze rente ook in 2020 behouden blijven, of ... quasi zeker zeer laag blijven. 

Uiteraard slecht nieuws voor zij die sparen, maar zeer goed nieuws voor zij die een woning willen kopen.

Waarom blijft de rente zo laag?
Vooral de huidige economie doet het niet denderend. Zowel op Europees niveau, als evenzeer op Belgisch niveau, wordt een lange periode van een trage groei, productiviteit en inflatie verwacht.

Een woonkrediet langer dan tien jaar heeft reeds sedert midden 2016 een hypotheekrente van gemiddeld 2%. De inflatie, de stijging van het prijspeil in het algemeen, is ongeveer even hoog. Het is dan ook niet fout te stellen dat je in feite geld kan lenen aan een quasi nulrente, gratis geld dus.

Bovendien kan er ook nog dikwijls worden gerekend op tal van fiscale voordelen

Kan je bij de aankoop van een woning uiteindelijk zelf instaan voor ongeveer 20 % van de waarde, dan daalt de gemiddelde hypotheekrente op 20 jaar naar gemiddeld 1,82 %. Doe hier het vergelijk met de inflatie, fiscale voordelen, enz ... dan hebben we geen nood aan een 'extreem rekenwonder' om vast te stellen dat geld lenen begint op te brengen.

De Nationale Bank vraagt aan de bankinstellingen wel waakzaamheid. Ook al moeten bankinstellingen hun overtollige cash kwijt (overtollig geld parkeren bij de ECB kost namelijk wel geld), een tè enthousiast kredietbeleid kan ook gezinnen met eerder beperkte middelen in de problemen brengen. Een nieuwe kredietcrisis kan iedereen missen als kiespijn.

Opgelet ... Geld lenen kost geld?

Redactie: Alain Lams - Habivest