Muroflex op bezoek bij 3D Print Canal House (Amsterdam)

Gepost op 18-02-2015

3D printing in de bouw ... een nieuwe (R)evolutie.

Het 3D Print Canal House is een uniek project waar een internationaal team van partners samenwerkt aan het 3D printen van een grachtenpand op een bouw-expo terrein in het hart van Amsterdam, en zo verbindingen legt tussen design, wetenschap, cultuur, bouw en stad.

Het 3D Print Canal House is een groot samenwerkingsproject, waarin diverse sectoren samen bouwen om te innoveren.

3D printen is een fascinerende nieuwe productie techniek. Een digitaal bestand kan direct in een fysiek product worden vertaald.

In april 2013 werd een intentieverklaring ondertekend met als doel de bouw van 's werelds eerste 3D-geprinte grachtenpand te starten. Het grachtenpand is een initiatief van DUS architects en zal geheel worden geprint met de KamerMaker, een grote mobiele 3D-printer die door het architectenbureau zelf is ontwikkeld.

De Kamermaker kan gehele interieurs printen met afmetingen van 2 x 2 x 3,5 meter. Het ontwerp voor het huis bestaat uit verschillende kamers, die ieder afzonderlijk worden geprint op de bouwplaats voordat ze samen worden geassembleerd tot één grachtenpand. Het 3D printen van een grachtenpand, het symbool van Amsterdam, toont de wereld hoe de traditionele lokale waarden te combineren zijn met nieuwe innovatieve ideeën.

Het 3D Print Canal House wordt vanaf januari 2014 gebouwd in Amsterdam Noord. Elke nieuwe 3D print die uit de printer komt wordt tentoongesteld en getest op de bouwplaats. De kamermaker wil printen met duurzaam materiaal, van biologische oorsprong, dat smelt bij een relatief lage temperatuur en natuurlijk stevig en stabiel is. Daarnaast onderzoeken ze op dit moment de mogelijkheden om te printen met gerecycled materiaal. Het 3D Print Canal House is een 3-jarig onderzoeks- en ontwikkelingsproject.

De kennis die opgedaan wordt tijdens het bouwen van het grachtenpand zal met de gemeenschap gedeeld worden via een website en het expositiecentrum. Men hoopt met dit project een centrum te worden voor innovatie en nieuwe productietechnieken en productiematerialen voor de bouwindustrie.

3d printen huis (4).JPG 3d printen huis (4).JPG 3d printen huis (4).JPG 3d printen huis (4).JPG 3d printen huis (4).JPG 3d printen huis (4).JPG 3d printen huis (4).JPG 3d printen huis (4).JPG 3d printen huis (4).JPG 3d printen huis (4).JPG 3d printen huis (4).JPG 3d printen huis (4).JPG 3d printen huis (4).JPG 3d printen huis (4).JPG 3d printen huis (4).JPG 3d printen huis (4).JPG 3d printen huis (4).JPG 3d printen huis (4).JPG 3d printen huis (4).JPG 3d printen huis (4).JPG 3d printen huis (4).JPG 3d printen huis (4).JPG 3d printen huis (4).JPG 3d printen huis (4).JPG 3d printen huis (4).JPG 3d printen huis (4).JPG