Zweeds kantoor plant chips in medewerkers

Gepost op 01-02-2015

U speelt de chipkaart waarmee u uw kantoor binnen kan altijd kwijt? Of u sluit uzelf soms buiten omdat dat rotding nog op uw bureau ligt?

Misschien biedt technologie een antwoord op uw besognes. Advertentie In een Zweeds kantoorgebouw, waar verschillende start-ups huizen, pakken ze het in ieder geval al anders aan. Wie in het kantoorcoplex komt huizen, krijgt de keuze om een chip ter grootte van een rijstkorrel in de hand te laten inplanten. Met die chip is het mogelijk de deuren te openen, de lift te roepen of het kopieerapparaat te activeren. In plaats van dat je daar dus een 'externe' badge voor moet gebruiken.

Voorlopig zijn de functionaliteiten daartoe beperkt, maar het gaat om een pilootproject. De chipontwikkelaars willen nu onderzoeken hoe ze de chip verder kunnen inzetten in het dagelijkse leven. Uiteindelijk is het de bedoeling om de chip te laten interageren met bijvoorbeeld de smartphone, tablet of computer van de eigenaar, of om er de lunch mee te kunnen betalen in de cafetaria.

Dit soort technologie staat nog in de kinderschoenen en schrikt op het eerste zicht nogal af. Veel mensen staan afkerig van technologie die te zeer verweven is met het menselijk lichaam. Maar tegelijk is het idee van al je persoonlijke informatie permanent 'op zak' te hebben en nooit nog paswoorden te moeten onthouden één waar wél van wordt gedroomd. Afwachten welke van de twee overtuigingen het haalt.

Zweden staat erom bekend voorloper te zijn in de implementatie van technologische ontwikkelingen. Zo wordt er in Zweden nauwelijks nog met cash betaald, en gebeurt ondertussen zowat alle muziekconcumptie er via streaming - streamingdienst Spotify is Zweeds van origine. De ingeplante chips zijn er ook nog klein, maar zijn wel in opmars. Vorig jaar lieten op een techconferentie nog 50 mensen zich inplanten met de zogenaamde RFID-chips. (Bron: De Tijd)