Blauw gesmoorde dakpannen - kleuring in de massa

Wat zijn gesmoorde kleidakpannen, wat is smoren en hoe gaat het in zijn werk?

Het smoren van kleidakpannen, een specialiteit van Koramic, is als het ware een tweede bakproces voor gebakken natuurrode dakpannen. Het smoren vindt plaats in zogenaamde "klokovens". 

In tegenstelling tot bij het gewone bakken van pannen, blijft de ovenwagen bij het smoren staan en beweegt de klokoven op en neer over de met rode pannen geladen wagen. Eenmaal neergelaten sluit de klokoven de atmosfeer volledig af. De inhoud van de oven wordt opgestookt tot maximale baktemperatuur en bij het afkoelen worden lucht en zuurstof aan de binnenruimte onttrokken waardoor de rode pannen een zeer typische en exclusieve "blauwgrijze" kleur in de volle massa van de pan verkrijgen.

Blauwgrijze pannen zijn gekleurd in de massa.

Tot het gamma blauwgrijs gesmoorde kleidakpannen van Koramic behoren de Janssen-Dings OVH en VHV panmodellen. Het waterafvoerend gedeelte heeft een gebogen vorm waardoor het dakvlak een licht golvend aspect krijgt. Ook de exclusieve Pottelberg tegelpan 301 en de Oude Pottelbergse pan 451 behoren tot het gamma. Deze laatste is de opvolger van de Oude Boomse pan.

Van de gesmoorde versie van de Oude Pottelbergse pan bestaan 2 uitvoeringen: een uniforme blauwgesmoorde en een genuanceerde verweerde, Vieilli genaamd. De verweerde versie bekomt men door de ongebakken pannen te bewerken. Hierdoor krijgen ze de patina van oude pannen. Dit combineert de charme en de expressieve kracht van oude pannen met de kwaliteit, het snelle plaatsingsvermogen en de garantie van nieuwe pannen.

Pannen met oude patina en 30 jaar waarborg

Beide 'oud' uitziende blauw gesmoorde kleidakpannen Oud Latem en Vieilli hebben met hun dertig jaar waarborg een enorme troef ten opzichte van recuperatiepannen. De plaatsing van Oud Latem en Vieilli verloopt veel makkelijker dan van recuperatie pannen. Ze beschikken immers over een ophangnok, een nagelgat en een perfecte maat- en vormvastheid. Alle hulpstukken voor een esthetische en technische dakafwerking zijn voorhanden.

Met andere woorden, als u houdt van het uitzicht van een oude pan maar toch belang hecht aan duurzaamheid en kwaliteit, dan zijn de Oud Latem en Vieilli blauw gesmoorde kleidakpannen een perfecte keuze.