Het dak, van ontwerp tot uitvoering van de dakwerken

Het dak heeft tal van functies. Wie beweert dat het enkel dient om een gebouw af te dekken doet de waarheid geweld aan.

 

Gratis offerte dakwerken


Een dak moet waterdicht zijn, de neerslag (regen, sneeuw, hagel) afvoeren, isoleren, bestand zijn tegen tijdelijke lasten, goed vastzitten aan het gebouw zodat het zware stormen kan trotseren en, last but not least, liefst ook nog mooi ogen.

En naast deze intrensieke kwaliteiten moet een dak ook nog de stedenbouwkundige voorschriften van de gemeente of streek waarin u (ver)bouwt respecteren.

Een dak op maat

Een dak is meer dan een bescherming tegen weer en wind. Een lineair of gebogen ontwerp, opvallend of discreet, kleine of grote elementen ... Het dak bepaalt mee het uitzicht van een woning. Wat zijn de mogelijkheden en wat betekenen ze voor uw portmemonnee?

Van het ontwerp van het dak tot de vergunning.

Stedenbouwkundige voorschriften inzake daken.

Voor een nieuw huis of om het uitzicht van het dak van een bestaande woning te kunnen wijzigen, moet u vooraf toestemming vragen aan de dienst Stedenbouw.

De vorm van de materialen en de kleuren van het dak beïnvloeden immers de esthetiek van de constructie en vereisen dan ook een advies en een vergunning. De stedenbouwkundige voorschriften zijn gebaseerd op de 'traditionele plattelandswoning' en beperken daardoor dikwijls uw keuze op het vlak van materialen, vorm en hellingsgraad. Vaak zijn er afwijkingen mogelijk, maar dergelijke procedures slorpen heel wat tijd en geld op. Om u zinloze teleurstellingen te besparen kunnen we u alleen maar aanraden vooraf contact op te nemen met de bevoegde diensten.

Een vergunning voor ingrepen aan het dak?

In de meeste gevallen moet u een stedenbouwkundige vergunning aanvragen om het uitzicht van uw dak te wijzigen. Aarzel niet op contact op te nemen met de dienst Stedenbouw van uw gemeente indien u twijfelt.

Voor de plaatsing van Velexramen is er in de meeste situaties geen vergunning meer nodig. Toch kan het gemeentelijk reglement u ertoe verplichten een aanvraag in te dienen.

Zodra de stedenbouwkundige mogelijkheden duidelijk zijn, kan u uw dak beschouwen als een extra gevel. Al in de eerste schetsen kan u die combineren met de andere gevels van uw huis. Sommige materialen gaan perfect samen: zink en beraping, leisteen en natuursteen, baksteen en pannen ...

Aan u, of uw architect, om de knapste combinatie te maken. Kies de vorm en de materialen voor uw dak volgens de onderstaande criteria:

  • Het materiaal garandeert in combinatie met de toepassing, de hellingsgraad .... dat het resultaat waterdicht is en bestand tegen alle weersomstandigheden.
  • Het dak esthetisch ge?ntegreerd is in de gevelmaterialen
  • De lichtinval via raam- en deuropeningen is doordacht

Er kunnen (thermische of fotovolta?sche) zonnesystemen worden ingebouwd, tenminste als u die optie wilt openhouden.

Bepaalde materialen zijn door hun afmetingen, dikte of de vereiste plaatsingstechnieken beter geschikt voor bepaalde vormen. Kleine elementen zijn makkelijker te verwerken. Dunne panelen zijn buigzamer ... Hebt u voor al die elementen uw keuze bepaald, vraag dan meteen een vergunning aan. Het kan immers soms lang duren voor u die krijgt, vooral wanner er afwijkingen op de voorschriften worden gevraagd.

Van lastenboek tot werf: het belang van de afwerking

In afwachting tot uw vergunning hebt u de tijd om na te denken over de plaatsingstechnieken voor en de afwerking van uw dak. Onderschat de financiële implicaties van die afwerking niet: de (meer)kosten kunnen oplopen tot zelfs 40 of zelfs 60 procent van de prijs van het dak.

Het aanbrengen van de dakbedekking (pannen of leien) mag dan een nogal eenvoudige job zijn, de realisatie van de afwerking (randprofielen, killen, hoeksparren, ...) vereisen wel bepaalde technische vaardigheden.

Dergelijke kleine elementen worden meestal gerealiseerd met behulp van banden in lood, zink of aluminium. Niet alle daken zijn even goed bestand tegen de grillen van de weergoden. De waterdichtheid neemt toe door verbindingen tussen de elementen (dakpannen, panelen, ...) en overlappingen. De dakbedekking op zich volstaat zelden om het dak helemaal waterdicht te maken. Precies daarom moet u steeds een onderdak voorzien. Dat voert eventuele infiltraties af naar de dakgoot.