Metalen dakpannen

Bij metalen dakpannen gaat het om dakpannen in gegalvaniseerd staal, bekleed met een beschermende polyesterverf van topkwaliteit.

Deze geïndustrialiseerde dakpannen hebben het grote voordeel dat de plaatsing zeer snel verloopt. De pannen worden namelijk geleverd in meterslangestroken (tot 5 meter) met telkens een 30-tal pannen. Een dergelijke dakbedekking is ook zeer licht: slechts 6,7 kg/m2. Een paneel van 5,4 m weegt slechts 15 kg. Uiteraard roest het staal niet omdat het thermisch verzinkt werd.

Dit type dakbedekking is doorgaans voor elke dakhelling tussen 14° en 90°. Ze is zelfreinigend en waterdicht, omdat de pannenrijen goed aansluiten. Bovendien is het bij verbouwingswerken niet nodig de bestaande dakbedekking te verwijderen.

De belangrijkste voordelen een metalen dak

  • Een lange levensduur.
  • Een metalen dak dat volgens de bouwtechnische normen wordt geplaatst, is volledig waterafstotend en kan elk weerstype doorstaan. Ook sneeuw is voor een metalen dak geen probleem en wordt snel afgeworpen.
  • Bestand tegen brand, schimmel, insecten en verrotting.
  • Lichtgewicht. Vergeleken bij klassieke dakpannen kunnen we stellen dat een metalen dak 10 tot 15 keer lichter is. Hierdoor kan een metalen dak ook zonder een extra stucturele steun worden geplaatst boven een bestaand dak. Met andere woorden er is dus een minder zware dakconstructie nodig.
  • Snelheid en gemak van de installatie van het metaaldakwerk. De meeste materialen van het metaaldakwerk worden geleverd multi-dakspaansecties of in bladen. Een professionele aannemer kan deze dus ook zeer snel plaatsen. Moet een oud klassiek dak bv. worden vervangen als gevolg van extreme weersomstandigheden dan kan een metalen dak dikwijls een soelaas bieden dankzij de zeer snelle plaatsingsmogelijkheden.
  • Bestand tegen brand. Metalen dakpannen beantwoorden aan de brandclassificatie Klasse A wat betekent dat deze zijn bestand tegen de meest extreme branden. Natuurlijk is de weerbaarheid recht evenredig met de gebruikte materilaen onder het oppervlak van het dak.
  • Warmte geleiding. Het metaal wijst de stralingshitte van de zon af, wat de aanwinst van de middaghitte minimaliseert. Hoewel het materiaal zelf een lage r-isolatiewaarde heeft, gebruiken veel systemen een neutrale ruimte tussen het metaal en de dakbedekking om de energie-efficientie te verhogen.
  • Een minimale dakhelling is slechts noodzakelijk om te voldoen aan de technische normen.
  • Het uitzicht is immitatie van een klassiek dak.