Wanneer kan men een gevel hydrofoberen

muroflex-icon.png

Wanneer er moet worden gekozen om een gevel te hydrofoberen als oplossing om de gevel te beschermen tegen regendoorslag is het toch noodzakelijk bouwkundig met een aantal factoren rekening te houden.

Om een gevel te hydrofoberen moet een gevelconstructie aan verschillende voorwaarden voldoen, zoals hieronder verder omschreven.

  1. De gevel moet in een goede bouwkundige staat verkeren
    Om een gevel te hydrofoberen moet zowel de gevel als fundering stabiel zijn. Tevens moet de gevel bestaan uit degelijk metselwerk en vrij van scheuren. Een hydrofuge is namelijk niet scheuroverbruggend. Is er sprake van scheuren in de gevel dan krijgt het vocht nog steeds de kans om in de gevel binnen te dringen. Ook haarscheuren kunnen het best grondig worden opgespoord en eventueel worden behandeld alvorens de gevel te hydrofoberen.
  2. De samenstelling van de gevel is bij voorkeur homogeen
    Het hydrofoberen van een gevel waarbij de ondergrond grillig en niet homogeen is van karakter maakt dat de hydrofuge niet gelijkmatig wordt opgenomen.
    Gevel waarin verschillende materialen voorkomen vragen een specifieke aanpak. Ook bij verschillende natuurstenen moet vooraf een degelijke vochtdiagnose worden gesteld alvorens de gepaste hydrofobering kan worden voorgesteld.
  3. Het hydrofobeermiddel moet voldoende aanslaan
    Weersomstandigheden, temperaturen, zon, wind, oriëntatie van de gevel zijn bepalend om een duurzame hydrofobering te realiseren.
    Al deze factoren maken dat de resultaten en duurzaamheid zullen verschillen of … In bepaalde omstandigheden ondermaatse resultaten zullen opleveren.
  4. Een vochtdiagnose moet bepalen in welke mate er vocht aanwezig is in de gevel
    De aanwezigheid van vocht in de gevel moet zeer duidelijk worden gelokaliseerd en gemeten. Het kan hierbij gaan om vocht als gevolg van regendoorslag, vocht als gevolg van opstijgend vocht of een combinatie van verschillende vochtproblemen. Vocht dat in de gevel aanwezig is na het aanbrengen van een hydrofuge kan enkel ontsnappen in dampvorm. Dankzij een grondige vochtdiagnose kan een gepaste oplossing voor het hydrofoberen van de gevel worden uitgewerkt.
  5. Aanwezigheid van zouten in de gevel
    Is er sprake van zouten in de gevel dan moet de werkwijze volledig worden bijgestuurd of is het in bepaalde situaties onmogelijk om een gevel te hydrofoberen. Na het hydrofoberen kan het vocht namelijk alleen in de vorm van damp uittreden. Water zal niet langer aan het oppervlak van de gevel verdampen, maar in het materiaal achter de hydrofuge. Zouten die in het water zijn opgelost zullen daardoor in het gevelmateriaal, achter de hydrofobeerlaag uitkristaliseren. Afhankelijk van de samenstelling en de hoeveelheid van het zout kan de hydrofugelaag hierdoor worden.

Contacteer ons

Mail ons

info@muroflex.be

Bel ons

+32 (0)55/ 50 00 42

Bezoek ons

Steenweg Deinze 150, 9810 Nazareth, Belgium