Keramische dakpannen

Keramische dakpannen en bouwmaterialen in het algemeen zijn op en top natuurlijke en bijzonder duurzame producten op basis van klei en zand. Keramiek wordt al meer dan 200 jaar als bouwmateriaal gebruikt.

Vijf Belgen op tien kiezen keramische dakpannen als dakbedekkingsmateriaal. Keramische pannen hebben ofwel een natuurlijk aspect of krijgen een vernislaag. Met deze dakpannen kan u dan ook moeiteloos inspelen op de eisen en trends van de hedendaagse architectuur.

Toch is de vraag naar geglazuurde keramische dakpannen de laatste jaren gevoelig gestegen. Maar de meeste bouwheren blijven de voorkeur geven aan pannen met een matte afwerking. Daarom hebben sommige fabrikanten een reeks matte glazuurafwerkingen op punt gesteld.

Glazuur is eigenlijk een verglaasde deklaag, die wordt aangebracht op een keramisch oppervlak, bijvoorbeeld op een dakpan in gebakken klei.

De duurzame hechting tussen het glazuur en het oppervlak bekomt men door het geheel bij een temperatuur van minstens 980° C te bakken. De bijzonder gladde afwerking heeft bovendien het voordeel dat ze algen-, mos- en schimmelvorming tegengaat.

De tinten zijn uitermate gevarieerd: van zwart en bruin over mosgroen tot lila.

Keramische dakpannen zijn bovendien beschikbaar in verschillende modellen (stormpannen, tegelpannen, oude pannen, Vlaamse pannen) en in verschillende kleuren: natuurlijk rood, antraciet, zwart, geglazuurd bruin, rustiek amarant, enz ...

De poriënstructuur en de vorstweerstand verlenen de keramische dakpannen uitzonderlijke eigenschappen. Dankzij hun poriënstructuur zijn de dakpannen bestand tegen de druk van ijs, wat uiteindelijk vorstschade uitsluit.

Sommige fabrikanten geven dan ook 30 jaar garantie tegen vorst. De dakpannen dienen wel te beantwoorden aan de specificaties van de normen STS 34 en NBN B27-601

De Pottelberg Stormpan past op elk dak

De Pottelberg Stormpan past door haar middelgroot formaat, platte vorm, uitgebreide reeks hulpstukken en kleuren in iedere architecturale vormgeving. Van het strak hellende tot het ronde gebogen dak. Het handig formaat maakt het voor de dakdekker gemakkelijk om bestaande daken zonder problemen te renoveren. In tegenstelling tot vele andere pantypes, kan de Stormpan, een vlakke pan met zachte golving, voor de meest verscheiden stijlen van huizen aangewend worden. Door haar handig formaat, platte vorm en groot aantal hulpstukken past de Stormpan op de meest ingewikkelde dakconstructies. 

De Stormpan is er in verschillende uitvoeringen (groot kleurenaanbod, modellen) en past in elk budget. Ook aan de duurzaamheid van de Stormpan hoeft niet getwijfeld te worden. De stormpan is natuurlijk zuiver, onbrandbaar, vorstbestand, recycleerbaar, onderhoudsarm en gaat oneindig lang mee.