Hygroscopische zouten als gevolg van opstijgend vocht

Naast het vochtprobleem op zich, zorgen de aanwezige hygroscopische zouten ongetwijfeld voor een belangrijke vorm van schade.

Opstijgend_vochtIn het grondwater zitten bepaalde hoeveelheden oplosbare zouten. Onder de vorm van een oplossing worden deze mee getransporteerd in de muren. Wanneer het vocht uit de muren verdampt blijven de zouten achter.

Met andere woorden, ook wanneer het probleem van opstijgend vocht is gestopt en onder controle is gekregen door de muren te behandelen met een vochtwerende laag, blijven deze zouten aanwezig.

Hygroscopische zouten kunnen verantwoordelijk zijn voor het vochtig blijven van de muren. Zouten hebben de eigenschap vocht aan te trekken en dus bijvoorbeeld ook omgevingsvocht. Bovendien zorgt een chemische reactie ervoor dat de zouten meer ruimte willen innemen, waardoor behang en verf wordt afgestoten, alsook loskomende pleister en poedervorming horen tot de visuele schade.

btn-gratis-vochtdiagnose-vocht.png

Het wegnemen van de aangetaste decoratie- en pleisterlagen en ze vervangen door een aangepaste bescherming en een nieuwe pleisterlaag moeten uiteindelijk verhinderen dat achtergebleven vocht en hygroscopische zouten niet langer doorgang vinden.

Volgende zouten kunnen in de bouw aanwezig zijn, al of niet met een hygroscopisch karakter

 

Benaming zouten Hygroscopisch gedrag in normale hygroscopische omstandigheden
   
Sulfaten  
Magnesiumsulfaat (epsomzout) Neen
Calciumsulfaat (gips) Neen
Natriumsulfaat (thenardiet) Matig
Kaliumsulfaat (Mirabiliet) Neen
Kaliumsulfaat Neen
   
Nitraten  
Magnesiumnitraat (nitromagnesiet) Ja
Calciumnitraat (nitrocalciet) Ja
Calciumsalpeter Ja
Natriumnitraat (nitratiet) Ja
Kaliumnitraat (nitriet) Neen
   
Chloriden  
Calciumchloride (antarciet) Ja
Natriumchloride (haliet) Matig
   
Carbonaten  
Natriumcarbonaat Neen
Natriumcarbonaat (natriet) Neen
Kaliumcarbonaat Ja