Zink ... een topproduct als dakbedekking

Zink kent al ruim anderhalve eeuw tal van toepassingen in de bouw: het is geschikt om daken mee uit te voeren en af te werken, gevels mee te bekleden, het regenwater af te voeren. Zink wordt ook veelvuldig gebruikt in de moderne architectuur.

Niet verwonderlijk dat zink veelvuldig wordt gebruikt:

  • Zink vertoont ribben, wat het dak structuur en ritme verleent.
  • Dankzij de verschillende plaatsingstechnieken kan zink zich aanpassen aan alle volumes, aan steile en zachte hellingen, aan vlakke of gebogen vormen.
  • Zink past bij elke stijl.
  • Zink past bij alle bouwmaterialen, of het nu gaat om natuursteen, hout, baksteen, beton of glas.

Een lange levensduur voor een dak in zink

Zink is een blauwachtig wit metaal. Het wordt buigzaam en plooibaar tussen de 100° C en 150° C. Zink wordt gewonnen uit het mineraal blende. Na een metaalverwerkend proces (roosten van de blende, reductie van het bekomen zinkoxide, zuivering door elektrolyse), bekomt men het zink zoals men dat in de boiwsector gebruikt.

Om de mechanische eigenschappen van het zink te verbeteren, voegt men er dan nog kleine hoeveelheden koper en titanium aan toe. Door warmwalsen bekomt men de zinkbladen, zinkspoelen of zinkspoeltjes die bestemd zijn voor de productie van courante kwaliteitsproducten.

Nieuw zink heeft een glanzend metaalaspect. Na een paar maanden krijgt het een blauwgrijze, zelfbeschermende laag van basisch carbonaat. Dit patina draagt bij tot de lange levensduur van zink en beschermt het tegen de omgevingsinvloeden.

Zinkelementen zijn verkrijgbaar in een natuurlijke of een geprepatineerde uitvoering. Zink staat borg voor een perfecte waterdichtheid. De voornaamste assemblagetechnieken zijn: cirkelvormig felsen, enkelvoudig felsen, dubbel felsen en solderen. De voornaamste bevestigingselementen die de uitzetting mogelijk maken zijn de vaste klampen of schuifklampen, de felsnaden, de haken voor de dakgoten en de beugels voor de afvoerbuizen.

Bij het plaatsen van zink dient bijzondere aandacht te worden besteed aan het feit dat zink vrij moet kunnen uitzetten en krimpen. Er moet een doorlopend draagvlak worden voorzien en er dient ervoor te worden gezorgd dat de onderkant van het zink verlucht wordt.