Enorme druk van het grondwater tegen keldermuren

muroflex-icon.png

De druk van het grondwater tegen de wanden van een ondergrondse ruimte en kelders zijn zeer sterk en hierdoor zeker niet te onderschatten.

Hierdoor krijgen veel ondergrondse ruimten en kelders last van waterinfiltraties. Bovendien zorgen aanwezige hygoscopische zouten zeer dikwijls voor extra schade. De hygroscopische zouten kristaliseren en maken de wanden extra poreus met toenemende waterinfiltraties tot gevolg.

Welke muren in de kelder laten het meeste vocht door

De samenstelling van de wanden in ondergrondse ruimte is bepalend voor de hoeveelheid vocht dat een keldermuur doorlaat:

  • Beton is vrij waterdicht. Het risico op waterinfiltratie is dus eerder gering.
  • Metselwerk bestaande uit holle baksteen is enorm doorlaatbaar. In deze situaties moet er in de kelder en de kelderwanden rekening worden gehouden met een vrij hoge capillaire absorptie van de kelderwanden en de mogelijke chemische reacties in diezelfde kelderwanden.
  • Metselwerk van betonblokken is eveneens zeer waterdoorlatend. Ook bij deze kelderwanden zullen de gepaste maatregelen noodzakelijk zijn, wil men een droge kelderruimte realiseren

Elke ondergrondse ruimte kan waterdicht worden gemaakt

Een perfecte kelderdichting kan resulteren in een niet bruikbare vochtige ruimte om te bouwen tot een bruikbare ondergrondse ruimte. Het kan hierbij gaan om een ondergrondse hobbyruimte of woonruimte, maar ook over een ondergrondse liftkoker, een ondergrondse parkeerplaats, enz …
Om een droge ondergrondse ruimte te garanderen is een grondige vochtdiagnose noodzakelijk. Op basis van deze informatie kan de juiste waterdichtingstechniek worden bepaald.
Onze ervaring leert dat elke ondergrondse ruimte waterdicht kan worden gemaakt.

Contacteer ons

Mail ons

info@muroflex.be

Bel ons

+32 (0)55/ 50 00 42

Bezoek ons

Steenweg Deinze 150, 9810 Nazareth, Belgium