Hoe scheuren in een muur laten herstellen?

Hoe kan je scheuren in een muur herstellen? Wat is de oorzaak van gevelscheuren?
U hebt een verzakking van een gevelmuur? 

Een duurzaam herstel van gevels en metselwerk. Muroflex heeft een jarenlange expertise in het vakkundig herstellen van gevelscheuren, het oplossen van funderingsproblemen, het renoveren van spouwankers, enz …

logomuroflex

Zelf een scheur in de gevel herstellen of dit laten behandelen door een ervaren aannemer?

Vaak wordt ervan uitgegaan dat het zelf herstellen van een muur niet zo moeilijk is, echter is dat niet zonder risico’s. Vaak wordt de doe het zelf oplossing een groter probleem achteraf.
Vooraleer u kan overgaan tot het herstellen van een scheur in de gevel, moet worden bekeken wat de oorzaak is.
 
Muroflex heeft een ruime ervaring en expertise in het analyseren van de exacte oorzaak.
Na een grondige analyse wordt het metselwerk deskundig hersteld en in bepaalde gevallen wordt de muur gestabiliseerd waardoor een verzakte gevelmuur terug in nieuwstaat hersteld wordt. 
 
Muroflex is gespecialiseerd in structurele gevelherstellingen en steunmuren waarbij het metselwerk inwendig versterkt moet worden. Wij zijn bovendien ook reparatie experten van lateien (lintelen).
 
Ook kunnen wij u van dienst zijn bij het optimaliseren van funderingen. Het renoveren van spouwmuur en bijhorende verankeringen of zelfs het opnieuw verankeren van wijkende muurdelen.
 

Muroflex is gespecialiseerd in:

 • Herstellen van gevelscheuren
 • Herstellen van muren en metselwerk
 • Herstellen van lateien (lintelen)
 • Het opnieuw stabiliseren van funderingen
 • Het renoveren van spouwmuurverankeringen
 • Het opnieuw verankeren van wijkende muurdelen.

Wacht niet tot morgen, uw veiligheid is onze grootste zorg.

Bel ons

+32 (0)55/ 50 00 42

Bezoek ons

Steenweg Deinze 150
9810 Nazareth – Belgium

Scheuren-in-de-gevelmuur
Voegenherstelling

Scheuren in muren, wijkende muurdelen, funderingsproblemen ...

Gevelschade meten en herstellen is voor Muroflex een dagelijkse ‘bezigheid’.

De technische expertise is ruim aanwezig om op basis van een grondig gevelonderzoek een duurzaam hersteladvies en reparatieplan uit te werken.

Doe deze werken tijdig … zo voorkomt u ergere gevelschade en bespaart u bijhorende kosten in de toekomst.

Innovatief en constructief herstel van gevelschade

 • Nauwe samenwerking met onafhankelijke stabiliteitsingenieurs
 • Visueel onopvallende reparaties
 • Innovatieve oplossingen bij tal van metselwerkconstructies
 • Alle producten getest door onafhankelijke bureaus

Muroflex zorgt voor gevelstabiliteit

Opvullen voegen met speciale kitvoeg

Werkwijze scheurherstelling

 1. Bij scheuren wordt om de 2 à 4 lintvoegen een sleuf uitgefreesd.
 2. Deze gemaakte sleuf wordt zeer grondig schoongespoeld zodat we een goede hechting kunnen garanderen.
 3. In de bedding van deze sleuven wordt een krimpvrije mortel aangebracht.
 4. Een wokkelvormige wapeningsstaaf wordt in deze mortel geduwd.
 5. Een extra laag krimpvrije mortel wordt in de sleuf geduwd zodat de wapeningsstaaf volledig verzonken is.
 6. Tenslotte wordt de sleuf opnieuw afgewerkt met een voegspecie van ongeveer 1 cm dik.

Wijkende muurdelen en loskomende muren herstellen en verankeren

Vooral bij oudere gebouwen komt het regelmatig voor dat muren loskomen en/of beginnen te buigen.

Het gaat hierbij meestal om een steense muur van max 20 cm dik die als het ware los tegen elkaar zijn opgetrokken. Er is dus geen onderling steens verband en dus ook geen hechting tussen deze muurdelen.

Muroflex kan deze muurdelen opnieuw fixeren door de muren te verankeren.

 
scheuren in een muur herstellen
Verankeren spouwmuur

Vervangen van oude spouwankers

Verouderde en beschadigde spouwankers zijn niet direct zichtbaar maar, kunnen de oorzaak zijn van ernstige gevelschade. Aangetaste spouwankers zullen ook bijdragen tot scheuren in de muren. De stabiliteit van de gevel kan hierdoor in het gedrang komen. Murofex inspecteert uw gevelstabiliteit Een tijdige risico-analyse kan bijdragen tot een veilige en een stabiele gevel. Is er sprake van aangetaste en verzwakte spouwankers dan zijn  nieuwe spouwankers onvermijdelijk. Meestal adviseert Muroflex te werken met wokkelvormige renovatiespouwankers die met een aangepast indrijfstuk worden aangebracht.

Lees meer over het opnieuw verankeren van uw spouwmuren >>

Micropalen zorgen opnieuw voor een stabiele fundering

Micropalen zorgen opnieuw voor een structurele ondersteuning van de fundering na een eventuele verzakking van een gebouw of muren.

Deze efficiënte gevelstabilisatietechniek is perfect uitvoerbaar op locaties met beperkte toegang.

 
micropalen-herstel-fundering

Andere problemen die vaak voorkomen:

 

Groene aanslag op je gevel.

Soms kan door de aanwezigheid teveel vocht mos en/of algen op je gevel ontstaan. Het meest voorkomende type mos dat veelal voorkomt in de voegen van gevelstenen is de bekendste vorm van mos op de gevel. Muroflex is dé specialist om uw gevel te ontdoen van mos, echter heeft mos de neiging snel weer terug te groeien. Om dit te voorkomen gebruikt onze firma speciaal voorziene producten en behandelingen. Evenals kunnen wij de muur injecteren of uitwendig een vochtwerende bescherming geven.

 

Vochtproblemen en scheuren in binnenmuur.

vochtproblemen-binnenmuur-hoe-oplossen Laat ons beginnen bij het analyseren van de oorzaak. Vaak gebeurd het dat er kleine tot grote scheuren zijn die niet zichtbaar zijn, of dat er via slechte externe vochtwering tal van problemen ontstaan in de binnenmuur. Ook kan het zijn dat omliggende waterleidingen defect zijn. Het laten impregneren van je buitengevel zou hiervoor een oplossing kunnen zijn, maar ook herstelling van zowel vocht als scheur problemen. Muroflex is al dag en jaar specialist in totaalrealisatie, wij kunnen elk probleem behandelen om tot een zeer goede oplossing te komen.

Witte vlekken en poeder op de muur door zout en mineralen.

wit-poeder-zout-op-muur Je ziet wel eens vaker een witte poederlaag op een gevel zitten. Dit is in feite uitbloei. Uitbloei ontstaat doordat er vocht in een nieuwe of bestaande gevel zit, mineralen en zouten in het metselwerk zoeken hun een baan naar de oppervlakte. Omdat water verdampt door opwarming van de zon of slechte isolatie (warmteverlies) kan het zout en de mineralen de kenmerkende witte aanslag nalaten op zowel binnen als buiten muur. Uitbloei kun je het beste tegengaan met een gevelreiniging. Om te voorkomen dat de uitbloei terugkomt na onze grondige reiniging kun je er het beste voor kiezen om de gevel met een gepaste behandeling te impregneren.

 

Een zwart, grijze aanslag op je gevel door vervuiling.

vervuiling-gevelstenen-zwart-grijze-aanslag Schoorstenen zorgen voor veel roet op muren, dat is niet onbekend. Maar externe vervuiling kan op meerdere manieren verwijderd worden: stoomcleanen, hoge druk en chemisch reinigen zijn enkele oplossingen om een vervuilde gevel terug een nieuwe look te geven. De mate van vervuiling en de staat van je muur bepaalt welke gevelreiniging het beste toegepast kan worden. Bovendien gebruik onze firma de geschikte producten zodat uw gevel voortaan het vuil niet meer kan opnemen.

 

Schade door vorst in gevelstenen en binnenmuren.

vorstschade-muurStrenge winters kunnen fataal zijn voor uw muren, een kleine scheur met vocht die uitzet door ijsvorming kan voor tal van problemen zorgen. Gevelstenen worden namelijk gekenmerkt door poreusheid: er zitten kleine openingen in de stenen, die water opnemen en waterdamp loslaten. Zie het als een droge spons die water opneemd en nadien weer kan opdrogen. Naarmate je gevel ouder wordt, nemen de stenen het water steeds sneller op, waardoor er steeds meer water opgenomen wordt. Bij hevige vorst zal dit water bevriezen en door het uitzetten schade toebrengen aan uw kostbare muren. Dit kun je voorkomen door je gevel te impregneren. Hierbij wordt er een vochtwerende laag aan je gevelstenen en voegwerk toegevoegd op maat en naar gelang het type steen.

 

Natuurlijke schade aan de muur.

natuurlijke-schade-gevelmuurHet ziet vaak prachtig uit om klimop langs je gevel omhoog te laten kruipen, maar deze plant kan tevens wel wat schade veroorzaken aan je muren. Het is een plant dat heel snel groeit en waarvan de wortels in naden en kieren van je woning zich nestelen. Klimop is eenvoudig te verwijderen, maar moet deskundig gebeuren omdat je anders de kans loopt dat de wortels achterblijven in je gevel. Een professionele gevelreiniger knipt eerste de grote takken weg en reinigt je gevel daarna met stoom om ook de wortels te verwijderen. Ook het uitslijpen en herstellen van het voegwerk is ons niet onbekend.

 

Gevelprobleem behandelen of niet?

Muroflex is al langer een specialist op het vlak van herstellingen en behandelen van een kostbare gevel. Echter merken we steeds vaker dat eigenaars te lang wachten waardoor de kosten net groter worden. Net daarom raden wij u ten sterkste aan om contact met ons op te nemen. Niet uit winstbelang, wij zien het eerder als een voordeel om uw gezondheid en veiligheid te kunnen garanderen. Bovendien geniet je bij een oudere woning van het 6% BTW tarief waardoor het zelf doen eigenlijk toch beter door een ervaren iemand wordt gedaan met de gepaste expertise, analyse en probleembehandeling.

 

Neem contact met ons op.

 

Bel ons

+32 (0)55/ 50 00 42

 

Muroflex is reeds jaren dé specialist in het herstellen van gevelscheuren.

De technische medewerkers van Muroflex hebben een jarenlange ervaring in gevelrenovatie en weten hierdoor precies hoe onveilige gevels met gevelscheuren, wijkende muurdelen, opnieuw gevels kunnen worden met een duurzame en stevige structuur. Onze grondige expertise zorgt voor een gepaste oplossing voor zowel kleine als grote gevelproblemen.

Het herstellen van gevelscheuren is voor Muroflex een passie

Gevelscheuren, verzakte muren, wijkende muren of muurdelen, funderingsproblemen, … De oorzaak is steeds verschillend per situatie en er bestaat ook niet direct een logboek met slechts één oplossing.

Een grondige gevelinspectie

Sheuren in een gevel kunnen meestal met relatief weinig overlast worden hersteld. De herstelling zal in de meeste situaties ook redelijk onzichtbaar zijn nadat de scheurherstelling is uitgevoerd.

Om een duurzame herstelling te garanderen is gevelinspectie echter noodzakelijk. Deze gevelinspectie zal ons informeren over de oorzaken van de gevelscheuren, de toestand van de muren, de meest realistiche aanpak, hoe nieuwe gevelscheuren te voorkomen, enz …

Mogelijke oorzaken van gevelscheuren

Er zijn tal van oorzaken waardoor scheuren in de gevel kunnen ontstaan.

Deze meest voorkomen oorzaken van gevelscheuren zijn:

 • Een gebouw kan zich na verloop van de tijd ‘zetten’. De oorzaken zijn verschillend per locatie en situatie.
 •  Er moet rekening worden gehouden met een krimp van het metselwerk. Vers metselwerk heeft een ander volume dan ouder metselwerk.
 • Weersinvloeden kunnen een impact hebben. Regen en windbelasting is dikwijls niet te onderschatten.
 • Alle mogelijke oorzaken van funderingsproblemen opsommen is niet realistisch. Elke situatie en locatie moet grondig worden bestudeerd en ingeschat. Ook het verleden moeten we proberen in kaart te brengen om een duurzame oplossing te kunnen uitwerken en gevelscheuren in de toekomst te voorkomen.
 • In metselwerk zijn er spanningen, dikwijls als gevolg van bijvoorbeeld aanwezige lintelen (lateien), wapening, enz . Inwendige roestvormingen is zowat de meest voorkomende situatie. Door roestvorming wordt het volume van de materie groter en ontstaat er dus een inwendige druk in de muren.
 • Trillingen zijn een zeer veel voorkomend probleem. Voornamelijk het verkeer ligt her aan de basis, maar ook bouwwerken in de omgeving, industrie, ed. … kunnen aan de oorzaak liggen van gevelscheuren. 
  Aardbevingen zijn eveneens een mogelijke oorzaak, hetzij dit in Vlaanderen minder aanwezig is, dit in tegenstelling tot bv. Noord-Nederland.
De conclusies van een technische gevelinspectie zullen bepalend zijn voor de techniek die zal worden toegepast om gevelscheuren te herstellen en nieuwe scheurvormingen in de muren te voorkomen.

Wat is de staat van de huidige spouwverankering? 
Zijn er voldoende spouwankers aanwezig?
Is er reeds visuele gevelschade?

Afhankelijk van de ernst van de problematiek zijn verschillende inspecties van de spouwmuren mogelijk:

 • Fase 1 van de gevelinspectie
  Een visuele gevelinspectie vanaf de grond. Bij deze methode proberen de gevelexperten in te schatten hoe ernstig de huidige situatie van de spouwverankering is.
 • Fase 2 van de gevelinspectie
  Een uitgebreid onderzoek geeft een gedetailleerd beeld van de conditie van de spouwverankering en de spouw. Bij deze methode wordt meestal een hoogwerker gebruikt, tenzij er reeds stellingen aanwezig zijn.
  Bij deze uitgebreide gevelinspectie wordt de gevel volledig gescand. Met behulp van een metaaldetector wordt het aantal spouwankers in kaart gebracht.
  Verschillende spouwankers worden per ingedeelde zones vrijgemaakt. Op deze manier kunnen we de kwaliteit van de spouwankers bepalen.
  Het verslag van de spouwmuren kan uiteindelijk ook met het nodige fotomateriaal worden gedocumenteerd, aangevuld met eveneens foto’s van het metselwerk, de voegen, de spouw en de spouwankers.
 • Fase 3 van de gevelinspectie
  Blijkt het bovengenoemde fasen onvoldoende als technisch rapport van de gevelinspectie, dan kan er bijkomend worden geopteerd om trekproeven uit te voeren. 
  Bij deze methode worden renovatiespouwankers gebruikt waardoor de verbindingssterkte van de spouwmuur kan worden bepaald. 
  De resultaten van deze trekproef zal uiteindelijk bepalen hoeveel renovatiespouwankers er moeten worden gebruikt voor een structureel gezonde spouwmuur te garanderen.

We weten dat trillingen een belangrijke impact kunnen hebben op het ontstaan van gevelscheuren en/of problemen met de funderingen.
Door trillingen komen de zwakke plekken in de gevel duidelijk zichtbaar en zijn deze zones van de gevelmuren extra kwetsbaar.

Meten is weten … ook bij gevelscheuren … of ook bij het voorkomen van gevelscheuren

Door de trillingen van de gevelmuren te meten kunnen de zwakke plekken duidelijk worden gemonitord en is het maken van een risicoanalyse professioneel onderbouwd.

Hoe gaat Muroflex gevelschade meten

 •  Manuele scheurmeters.
  Is er reeds sprake van gevelscheuren dan zullen de scheurmeters ons de nodige informatie verstrekken over de evolutie van deze gevelscheuren.
  Meestal gebruiken we hiervoor gewone scheurmeters die over een scheur worden bevestigd om daarna, binnen een vooraf bepaalde termijn, de waarden af te lezen.

 • Digitale scheurmeters
  Preciezer is het werken met een digitale scheurmeter. Deze digitale scheurmeter is gekoppeld aan een web-applicatie waarbij de trillings en/of bewegingsresultaten in real-time worden gemeten en bijgehouden.
  Bij deze laatste metingstechniek kunnen zowel de zettingsmetingen als de hoogtemetingen worden gemeten.

Muroflex heeft verschillende monitoringsystemen om de oorzaken en de gevolgen duidelijk te meten.
Anderzijds is een bouwtechnische inspectie van een constructie zeker niet onbelangrijk.
Werd het gebouw, het pand, de brug, enz … volgens de correcte bouwtechnische standaarden gebouwd.
Wat is de huidige situatie en wat zijn de risico’s.
Een bouwtechnisch verslag zal hier de noodzakelijke inzichten opleveren, waardoor een duidelijk plan van gevelherstel kan worden opgesteld.

Scheur in de gevel

Alle premies 2021 - 2022

Van EPC tot verbouwpremie,

Muroflex heeft het voor u samengevat. 

 

Waarom het gunstig is te isoleren in 2021? Dat leggen wij u graag uit op de isolatiepremie pagina.

Het is meer dan een investering alleen, besparen op verwarming, rentevrij lenen, meer opbrengst bij verkoop enz …