Muroflex stopt opstijgend vocht

logomuroflex

De muren zijn als een spons

Bij opstijgend vocht (of ook wel optrekkend vocht genoemd) wordt het water uit de grond opgezogen. Ook al zijn de problemen van opstijgend vocht niet steeds direct visueel zichtbaar, toch is schade aan de woning niet uit te sluiten indien er niet snel tot actie wordt overgegaan.

Waarom heeft uw muur last van opstijgend vocht

Wanneer een muur last heeft van opstijgend vocht dan is dit meestal het gevolg van een foute, een verouderde of een ontbrekende waterkering (of ook wel vochtkering genoemd). 

Bij oude woningen is deze problematiek eerder vanzelfsprekender omdat er toen niet werd gedacht aan deze problematiek of omdat de waterkering uit deze periode reeds is afgestorven. Is er echter sprake van opstijgend vocht in een recente woning, dan is dit meestal een gevolg van een foutieve plaatsing of een scheurvorming.

Om een opnieuw een duurzame waterkering te realiseren zal Muroflex deze muren injecteren met actieve gel waardoor het opzuigend effect van een muur volledig wordt stopgezet en het  opstijgend vocht wordt geblokkeerd.

Stoppen opstijgend vocht

Wat zijn de gevolgen van opstijgend vocht

Naast de visuele schade veroorzaakt opstijgend vocht ook tal van andere problemen, gaande van schade aan de woning tot gezondheidsproblemen:
  • Een woning met vochtproblemen is minder snel warm. Een stijgende energie-factuur is het resultaat.
  • Ongedierte wordt aangetrokken door vocht
  • Schimmels zijn een gevolgschade en kunnen allergieën, eczeem en chronische problemen veroorzaken.
  • Vocht in de muur kan betonrot doen ontstaan
  • Ook hout wordt aangetast door het vocht.
  • Uw woning wordt minder waard

Een noppenmembraan om de hygroscopische zouten te blokkeren

Deze hygroscopische zouten komen mee in de muur met het opstijgend vocht. Het vocht is als het ware het transportmiddel voor deze hygroscopische zouten.
Eenmaal de hygroscopische zouten in de muur aanwezig zijn ontstaat er een vorm van kristallisatie. De hygroscopische zouten hebben hierdoor meer plaats nodig en zijn de oorzaak van loskomende plinten, loskomende pleister,  loskomend behang, enz ..

Daarenboven zijn hygroscopische zouten verantwoordelijk voor het aantrekken van vocht uit de omgeving. De muur wordt dus niet langer vochtig enkel door opstijgend vocht maar ook door het omgevingsvocht uit de ruimte.

De schade kan enkel worden gestopt door de beschadigde pleister af te kappen en een noppenmembraan te plaatsen die deze hygroscopische zouten blokkeert.

Een noppenmembraan is tenslotte ook een buffer voor andere verontreinigingsvormen die in quasi alle oudere muren aanwezig zijn.

Stappenplan: Muroflex stopt Opstijgend Vocht

  • Stap 1: Afkappen huidige pleisterbezetting
  • Stap 2: Muren injecteren tegen opstijgend vocht
  • Stap 3: Hygroscopische zouten (en andere verontreinigingen in de muur) blokkeren met een speciaal noppenmembraan
  • Stap 4: Afwerking met nieuwe pleisterwerken

Muroflex garandeert u een perfecte en duurzame behandeling om opstijgend vocht te stoppen. 

Referenties