Sterk beschadigde gevelstenen vervangen of opnieuw modelleren

muroflex-icon.png

Niet zelden is naast de schade aan het voegwerk van een gevel ook het metselwerk zelf van de gevel in slechte staat. Sterk beschadigde gevelstenen (al of niet door vochtschade vrieskou, vuil, mossen, …) kunnen uw gevel visueel zwaar aantasten waardoor mogelijks gevelstenen moeten worden vervangen en/of opnieuw worden gemodelleerd.

Uiteraard zijn er ook andere schadepatronen en schadeverschijnselen aan gevels. Hierbij denken we in eerste instantie aan zettingsverschijnselen, mechanische oorzaken, roestende ankers of problemen met lateien in gevels verwerkt.

Om deze vormen van gevelschade aan te pakken zal vakkennis noodzakelijk zijn, want het heeft bijvoorbeeld geen zin om de gevolgschade aan de gevel te restaureren als we bijvoorbeeld de oorzaak zelf niet achterhaald hebben. De reparatietechnieken aan een gevel kunnen vrij uiteenlopend zijn.

Gevelstenen vervangen
Voor het vervangen van kapotte stenen is een degelijke vakkennis noodzakelijk. Vooreerst moet er worden uitgekeken naar een zelfde steen. Een zoektocht dewelke niet zelden een degelijke uitdaging wordt en waar recuperatiebedrijven soms een oplossing kunnen bieden, want logisch dat bij oudere gevels de bakstenen niet meer in de reguliere handel verkrijgbaar zijn.

Daarna is het een kwestie van de baksteen op een professionele manier uit te kappen en daarna te vervangen door de nieuwe baksteen. Het alles nadat er werd gezien om de oorzaak van het gevelprobleem op een duurzame wijze aan te pakken. Zo kan het bijvoorbeeld bij zettingsscheuren aangewezen zijn om verstevingswerken uit te voeren met aangepaste wapeningstechnieken, alvorens de daadwerkelijke renovatie van de gevel wordt aangevat.

Beschadigde gevelstenen modelleren
Is de schade aan de gevel niet structureel dan kunnen de aangetaste of beschadigde bakstenen opnieuw worden gemodelleerd. Hierbij maken we gebruik met een in kleur aangemaakte reparatiemortel, zodat de restauratie van de gevel bijna onzichtbaar is. Hiervoor is uiterste vakbekwaamheid noodzakelijk.

Als alternatief wordt niet zelden voor het modelleren van stenen gekozen maar met de bedoeling deze achteraf te voorzien van een specifieke verf of kalei. Het modelleren van de stenen kan dan uiteindelijk gebeuren met een standaard reparatiemortel. Het kleurverschil zal uiteindelijk door het overschilderen volledig onzichtbaar zijn.

Contacteer ons

Mail ons

info@muroflex.be

Bel ons

+32 (0)55/ 50 00 42

Bezoek ons

Steenweg Deinze 150, 9810 Nazareth, Belgium