Investeren in woning blijft beste belegging

Hoewel een eigen woning verwerven dé droom blijft van de meeste Belgen, ondervinden bouwfirma’s vandaag dat veel gezinnen door het onzekere economische klimaat die droom uitstellen. En dat terwijl een eigen huis een waardevolle investering is waarvan het rendement dat van een spaarboekje ruim overstijgt.

Nu woning kopen of woning bouwen

Gezien de felle aangroei van de bevolking en een dalende nieuwbouwproductie zal de waarde van een woning alleen maar toenemen. De lage rente zorgt ervoor dat het vandaag het ideale moment is om een huis te bouwen of te kopen. “Berichten over een vermeende overwaardering van onze huizenmarkt doen sommige mensen een afwachtende houding aannemen”, stelt Joost Callens, voorzitter van de nieuwe Federatie van Ontwikkelaars-Woningbouwers.

“Maar eigenlijk is het juist nu het moment om te kopen of te bouwen. In België is er helemaal geen overaanbod, zelfs integendeel. Op lange termijn blijft een eigen huis nog altijd de beste belegging. Prognoses van het Planbureau geven aan dat de Belgische bevolking in de komende twintig jaar sterk zal blijven toenemen.

In 2030 zal het aantal inwoners in België 12,2 miljoen bedragen, dat is 12,6 procent meer dan in 2010. Bovendien daalt het aantal personen per gezin en worden we met zijn allen ouder, wat een sterke toename van het aantal gezinnen betekent. Deze steeds groter wordende groep mensen gaat in de komende twintig jaar op zoek naar een woning. De vraag naar vastgoed zal dan ook zeker hoog blijven, wat de waardevastheid van een investering in een nieuwe woonst verzekert.”

Gigantisch verlies

De vrees voor een overwaardering en aanzienlijke prijsdalingen is in België niet erg realistisch. Volgens recente cijfers van de Nationale Bank van België neemt de Belgische spaarder massaal zijn toevlucht tot het spaarboekje. Nog nooit stond zoveel geld bij de banken geparkeerd.

Alle Belgen samen hebben een netto financieel vermogen van 760 miljard euro! Daarvan staat er momenteel ruim 228 miljard op de Belgische spaarboekjes, waar het minder opbrengt dan de inflatie die volgens de recentste prognoses van het Planbureau dit jaar vermoedelijk zullen uitkomen op 2,9 procent.

“In reële termen maken we dus samen een gigantisch verlies. In de huidige omstandigheden zou het veel beter zijn om een aanzienlijk deel van dat kapitaal te investeren in de bouw of renovatie van woningen. Wanneer de overheid haar beleid hierop zou afstemmen, wint immers iedereen.

De investeerder heeft een rendement dat ver boven het spaarboekje ligt. De overheid genereert inkomsten via de bouweconomie en de kandidaat-koper of -huurder ziet een ruimer aanbod ontstaan.”

Energiezuinige woning

De hypothecaire rente staat historisch laag, maar iedereen houdt rekening met normalisering van de tarieven. “Ons advies is duidelijk: maak komaf met de reële devaluatie van geld en gebruik de lage intrestvoeten in de omgekeerde richting”, besluit Joost Callens.

“Maak gebruik van de Belgische hypotheekmarkt die door het Europees Parlement als voorbeeldmodel werd genoemd. Koop een eigen huis of bouw er een dat zo energiezuinig mogelijk is. Profiteer van de nog resterende subsidies en wacht niet tot de energienormen nog strenger worden.”

Contacteer ons

Mail ons

info@muroflex.be

Bel ons

+32 (0)55/ 50 00 42

Bezoek ons

Steenweg Deinze 150, 9810 Nazareth, Belgium