Het 'Omkeerdak' of het 'Omgekeerde dak'

Bij een omkeerdak wordt de isolatie boven op de dakafdichting aangebracht. De thermische isolatie wordt los gelegd op de afdichting en wordt voorzien van een ballast. Deze ballast heeft tevens als functie om de isolatie op zijn plaats te houden.

 • Aangepaste isolatie (meestal geëxtrudeerd polystyreen) rechtstreeks op de dakdichting
 • Voor snelle afwatering helling min. 2 %
 • Het feit dat er water onder en tussen de isolatie kan lopen, resulteert in een mindere isolatiewaarde.
 • Voldoende dakballast (= ook bescherming tegen UV) voorzien zodat isolatie niet kan wegwaaien.

Opbouw van het plat dak, het omkeerdak

Het omkeerdak is een traditionele dakconstructie, waarbij de isolatie aan de buitenkant van de dakafdichting wordt geplaatst. Deze bevindt zich dus onder de isolatielaag.

Boven op de isolatie wordt een balastlaag aangebracht. In Europa en de Verenigde Stater is er al meer dan veertig jaar ervaring met de toepassing van het omkeerdak.

omkeerdaken dakwerken.gifIn tal van externe, wetenschappelijke studies worden het omkeerdak als systeem en het geëxtrudeerd polystyreen hardschuim als isolatieproduct geprezen om hun uitstekende kwaliteiten op lange termijn, in alle weersomstandigheden en klimaatgebieden.

Het omkeerdak is een praktisch, technisch en bouwfysisch dakopbouwsysteem dat door Muroflex veelvuldig wordt toegepast.

De extra voordelen van het omkeerdak Het gebruik van een thermisch isolatiesysteem aan de buitenzijde van de constructie biedt een aantal grote voordelen:

 • De isolatie beschermt zowel de dakbedekking als de draagstructuur tegen grote teperatuurschokken, waardoor de interne in spanningen in de constructie en de waterdichte laag, aanzienlijk worden verminderd.

   

  dakwerken omkeerdak.gifdak isolatie omkeerdak.gifdakwerken isolatie omkeerdak.gif
 • De isolatie beschermt de dakbedekking tegen UV-straling. De levensduur van de dakbedekking wordt hierdoor behoorlijk verlengd.
 • De isolatie biedt een goede bescherming tegen mechanische beschadigingen van de dakbedekking (belopen tijdens onderhoud, terras, tuindak, parkeerdak enz ...
 • De systemen van het onderdak zijn betrekkelijk brandveilig. De draagstructuur zorgt voor een interne brandweerstand en de balastlaag beschermt eveneens tegen vliegvuur.
 • De installatie van een warm dak is gebonden aan de weersomstandigheden. Bij het omkeerdak is het plaatsen van de isolatie echter ook mogelijk bij lage temperaturen en neerslag. Hierdoor bekomen we als uitvoerder meer flexibiliteit.
 • De dakbedekking bevindt zich aan de warm zijde van de thermische isolatie. Hierdoor functioneert ze tegelijkertijd als waterdichting en als dampremmende laag. Hiermee wordt de opbouw en de uitvoering van de dakconstructie veel eenvoudiger.
 • De isolatie wordt los op de dakbedekking gelegd, waardoor de onderdelen van het omkeerdak gescheiden van elkaar zijn af te voeren. Bij verbouwingen of afbraak resulteert dit in een aanzienlijk milieutechnisch voordeel, door al niet geschikt voor hergebruik. De milieubalans van het omkeerdak is dus bijzonder gunstig.