Werkwijze Muroflex om opstijgend vocht te stoppen

lamscobel Om een duurzaam resultaat te bekomen bij het behandelen van de muren tegen opstijgend vocht worden meestal de volgende werkzaamheden uitgevoerd zoals hieronder omschreven. Uiteraard is elke situatie anders en zal een grondige vochtdiagnose uitwijzen welke werkwijze precies noodzakelijk zal zijn om droge muren te garanderen.

Stap 1: afkappen huidige pleisterbezetting

Doordat in zeer veel situaties de pleisterlaag is aangetast door hygroscopische zouten, is het aangewezen om de pleisterlaag te verwijderen tot op  een hoogte van 1 meter.

Stap 2: muren injecteren tegen opstijgend vocht

De volgende bewerking is het injecteren van de muren met een actieve injectiecrème tegen opstijgend vocht. Dankzij het injecteren wordt de zuigkracht van de stenen volledig geneutraliseerd en kan een muur niet langer meer het vocht uit de grond opzuigen.

Bij spouwmuren dienen we best in twee bewerkingen de behandeling tegen opstijgend vocht uit te voeren. Het binnen- en buitenspouwblad worden hierbij afzonderlijk behandeld. Bovendien moet er steeds worden nagegaan of de spouw zuiver is en niet gevuld is met puin of ander vuil. Een onzuivere spouw kan verantwoordelijk zijn voor een blijvende vochtoverbrugging. Als de dikte van het spouwblad het toelaat mogen zij eventueel ook worden behandeld langs 1 zijde. Als er gewerkt wordt langs 1 zijde wordt 1 spouwblad volledig doorboord en wordt over de spouw het andere spouwblad ingeboord tot de gewenste diepte.

In breuksteenmuren en met puin opgevulde muren wordt de grillige mortellaag zoveel mogelijk gevolgd en/of kan er ook geboord worden in poreuze steen. Waar de variabele dikte van de natuursteenmuren voor problemen kan zorgen of waar in met puin opgevulde dubbele muren niet doorboorbare obstructies voorkomen dient er langs beide zijden geïnjecteerd te worden tegen opstijgend vocht. Een mogelijk alternatief bestaat in het maken van bijkomende boorgaten rondom de geobstrueerde boorgaten om er verzekerd van te zijn dat er een voldoende grote hoeveelheid injectiecrème tegen opstijgend vocht in de muur wordt ingebracht.

Stap 3: hygroscopische zouten te blokkeren

Het blokkeren van de hygroscopische zouten,die in de muren aanwezig zijn als gevolg van het opstijgend vocht, kan op 2 manieren worden behandeld:

  • Optie 1: Het aanbrengen van Lamscobel Saltblock 2K
    Lamscobel Saltblock 2K is een dampdichte, watergedragen kunstharsbestrijking. Het product heeft een verstevigende werking op de ondergrond en sluit de aanwezige zouten af van mogelijk contract met de omgeving zodat deze geen vocht meer kunnen opnemen uit de lucht.
  • Optie 2: Het aanbrengen van een noppenmembraan
    Het speciaal noppenmembraan creëert als het ware een minispouw waardoor de verdere kristallisatie niet langer problemen kan veroorzaken in de muren. Dankzij het noppenmembraan worden de hygroscopische zouten volledig en blijvend geblokkeerd.

Stap 4: afwerking met nieuwe pleisterwerken

Nadat het noppenmembraan of noppenfolie correct is aangebracht kan er opnieuw worden afgewerkt met een nieuwe pleisterlaag.

De pleisterlaag wordt door de stukadoren aangebracht op het noppenmembraan waardoor deze volledig aan het zicht wordt ontrokken en de ruimten mooi kunnen worden afgewerkt.

We garanderen u een perfecte en duurzame behandeling van opstijgend vocht. Na de werken ontvangt u een 30 jarig-garantiecertificaat.