Een gevelsteen kan soms ernstig zijn aangetast. Vorstschade, zoutkristalisatie, zure regen, … het zijn enkele mogelijke oorzaken waardoor een gevelsteen zijn noodzakelijke structuur verliest.

Soms moet één of meerdere gevelstenen worden vervangen. Wordt er gekozen voor een herstelling dan moet de structuur van de steen in een belangrijke mate worden hersteld. Een steenversteviger, of ook wel steenverharder genoemd, kan hier de oplossing bieden.

Zure regen kan een gevelsteen doen verpoederen.

Bij aangetaste gevelstenen wordt het bindmiddel van de steen uitgespoeld en wordt er een gipslaag op de gevelsteen gevormd. Een steenverharder zal er voor zorgen dat het verpoederde gedeelte opnieuw wordt verhard. Er wordt er een amorf puur minerale kwartsgel gevormd waardoor we opnieuw een stevige gevelsteen hebben.

DRMS-methode bepaalt de indringdiepte van de steenversteviger

Met behulp kan, indien gewenst, de indringdiepte en de aanbrenghoeveelheid specifiek worden bepaald. De DRMS-methode is een test die door officiële instanties kan worden uitgevoerd.

Verschillende steenverstevigers (steenverharders)

  • Steenverharder op basis van ethykiezelzuurester voor natuursteen, baksteen, beton, voegwerk (75% actieve stof)
  • Een solventvrije verharder op basis van ethykiezelzuurester voor natuursteen, baksteen, beton, voegwerk (100% actieve stof)

Rewah Artisil SVS 100

  • Impregneringsproduct om verpoederde bouwmaterialen terug te verharden zonder de eigenschappen van dat bouwmateriaal sterk te wijzigen
  • Alle absorberende, niet gelaagde steensoorten zijn te verstevigen, bv. kiezel-, klei- en kalkgebonden zandsteen (Balegem, Chauvigny, enz.), beton en baksteen.
  • Op basis van zuiver ethylkiezelzuurester (= tetraethylorthosilicaat: TEOS).
  • Ééncomponentig.
  • Solventvrij
  • In de steen reageert het ethylorthosilikaat samen met het aanwezige water en vormt vervolgens amorf kwarts (silicium-dioxide), het nieuwe bindmiddel.
  • Zeer grote indringing in het gesteente.
  • Zeer hoge doeltreffendheid.
  • Wijzigt het aspect van de steen niet.
  • Beïnvloedt niet of nauwelijks de dampdoorlaatbaarheid.
  • Kant-en-klaar.
  • Technische fiche > Technische fiche_Rewah_steenversteviger_gevelrenovatie_artisil_svs_100_nl

Het KSE-module-systeem van Remmers

De doelstelling van een natuursteenconsolidering beperkt zich niet alleen tot een structurele versteviging maar gaat, afhankelijk van de soort van verwering alsmede de mate waarin, aanzienlijk verder.

Op basis van de grote mate van affiniteit van kiezelzuur tot de meeste natuursteensoorten en vaak door toepassing van verschillende soorten van materialen ontstaan en de daarmee gepaard gaande problemen, is de wens om voor alle problemen één materiaal in te kunnen zetten heel begrijpelijk.

Om naast een structurele versteviging ook materiaalverlies met injectiemateriaal, slurry of een lazuur te behandelen is het Remmers KSE-modulesysteem ontwikkeld. Uitgaande van een elastische steenversteviger is een natuurgetrouw bindmiddel samengesteld, wat per object ter plaatse gemodificeerd kan worden door allerlei toevoegingen en vervolgens verwerkt kan worden als injectiemateriaal, slurry of lazuur. Zo is het mogelijk de gemodificeerde materialen voor wat betreft de fysisch-mechanische, vochttechnische en optische eigenschappen volledig op de ondergrond aan te passen. Op deze wijze worden de problemen van overgangen tussen de verschillende lagen ook bij zeer kritische gevallen haarfijn opgelost.

https://www.remmers.be/nl_BE/bouw-en-vloerbescherming/monumentenzorg/kse-modulesysteem/c/c5969

Contacteer ons

Mail ons

info@muroflex.be

Bel ons

+32 (0)55/ 50 00 42

Bezoek ons

Steenweg Deinze 150, 9810 Nazareth, Belgium