Muroflex stopt opstijgend vocht

muroflex-icon.png
  • Uitvoering met ‘Lamscobel Inject Plus C80’
  • Professionele vochtdiagnose
  • Gespecialiseerde erkende uitvoerder Muroflex®
  • ATG-keuring producten
  • WTCB-keuring met hoogste score op Belgische markt (lees > WTCB-rapport)
  • Fabrieksgarantie producten
  • 30 jaar garantie door de erkende uitvoerder
  • Prijsgarantie
  • De innovatieve injectietechnologie tegen opstijgend vocht dat is gebaseerd op een doorgedreven research en ervaring op het niveau van vochtbestrijding.
  • Bekijk de technische fiche

btn-gratis-vochtdiagnose-vocht.png

 

 

Opstijgend vocht of optrekkend grondvocht

opstijgend_vochtig.jpgOptrekkend of opstijgend vocht wordt meestal opgemerkt in muren boven het maaiveld.

Bouwmaterialen die in contact staan met water of met vochtige grond nemen vocht op door capillariteit. De ernst van het verschijnsel van opstijgend vocht hangt af van de porositeit, de poriënverdeling, de drogingsmogelijkheden van de vochtige oppervlakken en het zoutgehalte.

Het verschijnsel van opstijgend vocht of optrekkend vocht komt voor bij zowat alle traditioneel metselwerk dat rechtstreeks in contact staat met de grond, zelfs bij breuksteen of blokken van weinig poreuze materialen (hardsteen, graniet, … ). In die gevallen verloopt de migratie van het opstijgend vocht via de voegen.

Gewoonlijk bereikt opstijgend vocht in metselwerk een hoogte van 30 tot 50 cm en met een maximumhoogte van 80 cm tot 1,2 m.

In sterk geventileerde gebouwen of wanneer het grondwater weinig zouten bevat, kan opstijgend vocht dikwijls minder hoog stijgen. Het opstijgend vocht kan vooral hoger stijgen wanneer de zoutconcentratie in het metselwerk groot is of wanneer de verdamping bemoeilijkt wordt of onmogelijk gemaakt wordt, door de aanwezigheid aan de binnen- en buitenzijde van bitumineuze lagen, compacte cementpleisters of waterdichte folies.

Opstijgend vocht en andere vochtproblemen

Opstijgend vocht komt vaak samen voor met andere vochtoorzaken, waardoor de gevolgen versterkt kunnen worden.

Bij de vochtdiagnose kan opstijgend vocht meestal herkend worden doordat het nagenoeg in alle muren in contact met de grond voorkomt. Daarenboven worden deze woningen dikwijls geconfronteerd met ventilatie- en condensatieproblemen, als gevolg van een gebrekkige isolatie of, zoals bij oudere woningen, het compleet ontbreken van een ventilatie.

Een grondige vochtdiagnose zal zich niet zelden opdringen, om zodoende de gepaste vochtbestrijdingstechnieken te kunnen toepassen.

Opstijgend vocht en hygroscopische zouten

Meer nog dan andere vochtbronnen veroorzaakt opstijgend vocht ook grote schade aan de binnen- en buitenafwerkingen, omdat bij de directe gevolgen van het opstijgend vocht nog de schade komt die het gevolg is van de migratie en kristallisatie van hygroscopische zouten afkomstig uit de bodem en uit de materialen.

De aanwezigheid van een cementbepleistering, vezelcementplaten of een lambrisering onderaan de muren in oude huizen verraadt dikwijls de aanwezigheid van opstijgend vocht. Ook de aanwezigheid van gebitumineerd karton of van lood- of aluminiumfolie onder behangselpapier verwijst er vaak naar dat de vroegere bewoners van het huis vochtproblemen door opstijgend vocht ondervonden.

Contacteer ons

Mail ons

info@muroflex.be

Bel ons

+32 (0)55/ 50 00 42

Bezoek ons

Steenweg Deinze 150, 9810 Nazareth, Belgium