Uw spouwmuur opnieuw verankeren

muroflex-icon.png

Loskomende spouwmuren

Problemen met de fundering, constructiefouten tijdens de oorspronkelijke bouw, ouderdom van de woning, … het zijn maar enkele van de mogelijke oorzaken waardoor de oorspronkelijke spouwankers het begeven. Tijdig actie ondernemen kan erger voorkomen.

Muroflex zal uw spouwmuur opnieuw verankeren

Met aangepaste spouwankers uit roestvast staal worden het binnen- en buitenblad van een bestaande spouwmuur opnieuw met elkaar verbonden. Afhankelijk van het type muur zullen we hierbij gebruik maken van symmetrische spouwankers of asymmetrische spouwankers.

 

 

Hoe wordt een renovatiespouwanker geplaatst

  • In eerste instantie wordt de hardheid van zowel de binnenmuur als de buitenmuur bepaald, zodat de juiste boordiameter kan worden bepaald.
  • In zowel het buitenblad als het binnenblad van de spouwmuur wordt een gat geboord met één of twee verschillende boordiameters.
  • Het roestvaste spouwanker wordt vervolgens met een speciaal hulpstuk op een elektrische slagboormachine op hamerstand in het voorgeboorde gat ‘droog’ aangebracht. Kit of lijm is niet nodig.
  • Het boorgat wordt met steenpasta afgedicht. Hiervoor wordt het juiste kleurmengsel aangemaakt, om visueel de schade zoveel als mogelijk onzichtbaar te maken.

De spouwankers hebben een spiraalvormige structuur. Dankzij deze vorm ontstaat er een zeer sterke en droge verbinding bij het indrijven van deze spouwankers. De spouwankers draaien zich slagsgewijs in de stenen van zowel de binnen- als de buitenmuur.

Het is belangrijk om aandacht te hebben voor de hardheid van de spouwmuren

  • Indien de hardheid van zowel de binnen- als buitenmuur hetzelfde zijn, dan is het boorgat eveneens hetzelfde.
  • Indien de binnenmuur zachter is dan de buitenmuur, dan wordt er in de binnenmuur met een kleinere diameter geboord. De buitenmuur wordt hier doorboord met een bredere diameter.
  • Indien de binnenmuur harder is dan de buitenmuur, dan wordt er gewerkt met een a-symmetrische spouwanker.
  • Indien beide muren zeer zacht zijn kunnen de spouwankers rechtstreeks in de muur worden geboord. Er wordt dus niet vooraf een boorgat voorzien.

Een spouwanker moet altijd minimum 5 cm in de binnenmuur worden ingebracht. Dit zal o.a. bepalend zijn voor de trekkracht, dewelke minimum 150 kg (1,5 KN) moet zijn, van het spouwanker.

Tenslotte kan het bij sommige steensoorten aangewezen zijn om eerst wat voor te boren zonder de hamerstand. De buitenmuur zal hierdoor mogelijks minder worden beschadigd.

Na de gevelrenovatie is de gevel weer sterk en stabiel.

Contacteer ons

Mail ons

info@muroflex.be

Bel ons

+32 (0)55/ 50 00 42

Bezoek ons

Steenweg Deinze 150, 9810 Nazareth, Belgium