Uw gevel optimaal voorbereiden om te kaleien

muroflex-icon.png

De stabiliteit van de woning wordt bekeken

Alvorens met kaleien te starten wordt onderzocht of de stabileit van de woning aan de gestelde eisen voldoet, om zodoende zettingscheuren en verzakkingen in de toekomst te voorkomen. Kaleiproducten kunnen kleine scheuren overbruggen maar deze hebben een beperking.

Aanwezigheid van vocht en zouten

Vocht en zout in muren en gevels zijn dikwijls problematisch. Het vocht kan afkomstig zijn uit de grond (opstijgend of optrekkend vocht) maar ook uit bouwmaterialen. Ook al is een kaleiproduct de eigenschap van zeer dampopen te zijn, ook hier bestaat de beperking.

Reinigen gevel

Alvorens de werkzaamheden voor het kaleien van de gevel worden opgestart is een grondige gevelreiniging noodzakelijk. Alle loszittende delen moeten worden verwijderd, alsook stof en vetten dienen van de muren te worden verwijderd. Voor de gevelreiniging kan evetueel gebruik worden gemaakt van een hogedrukreiniging.

Is de muur bezet met een verflaag of een pleisterlaag, dan moet deze het best volledig worden verwijderd. Dikwijls een niet eenvoudige karwei, maar beslist noodzakelijk wil men een degelijke basis vormen voor een duurzame kaleilaag.

Is de gevel oorspronkelijk reeds bezet met een kaleilaag dan dient deze uiteraard niet te worden verwijderd. Er kan hier gewoon een nieuwe laag worden aangebracht om de verwering aan te pakken.

Herstellen van het voegwerk

De gevel wordt vooreerst grondig gecontroleerd op slechte voegen en slechte gevelstenen. De slechte stenen worden vervangen en er wordt opnieuw gevoegd waard nodig. Een mooi egaal oppervlak is de basis voor een mooie kalei-afwerking.

Aanbrengen van kaleilaag

Voor het aanbrengen van de kalei moet rekening worden gehouden met de weersomstandigheden. Er kan worden gewerkt tussen 5°C en 30°C, maar zeker in de eerste dagen mag er geen vorst zijn (dus ook geen nachtvorst). Bij regen moeten de kaleiwerken degelijk worden afgeschermd, evenzeer voor fel zonlicht en felle wind.

Tenslotte zorgt een goede voorbevochtiging van de muren voor een optimale hechting van de kalei op de muren.

Afwerking kaleilaag met een verflaag

Wordt er in de kalei gewerkt met een kleuring in de massa dan bekomt men het typische wolk- of kalei-effect. Wordt er in de kaleiproducten geen gebruik gemaakt van kleurpigmenten dan kan er worden afgewerkt met een verflaag, zijnde een kalkverf, een silicaatverf of een sliconenharsverf.

Tenslotte is het eveneens aan te raden de onderste meter te behandelen met een extra waterdichte laag, tegen opspattend water ed. Dit kan door een andere soort kaleilaag of een harde natuursteen.

Contacteer ons

Mail ons

info@muroflex.be

Bel ons

+32 (0)55/ 50 00 42

Bezoek ons

Steenweg Deinze 150, 9810 Nazareth, Belgium