Terrassen en opritten binnenkort aan 21%?

Gepost op 19-11-2015

De regering plant nog meer beperkingen voor het verlaagde btw-tarief van 6% in de bouw. Dat blijkt uit een ontwerp van Koninklijk Besluit dat de bouwsector kon inkijken.

Een hele reeks werken zullen worden uitgesloten van het verlaagde tarief van 6% dat momenteel geldt bij renovatie. Op de lijst staan onder andere muurtjes, afdaken, terrassen, opritten, vrijstaande garages en carports. Ook de omvorming van fabrieksgebouwen en kantoren naar appartementen zal niet meer aan 6% kunnen.

Elke btw-verhoging heeft een negatieve impact op de bouw. Aannemers die woningen renoveren, werden al geraakt door de beslissing van de regering om het verlaagde btw-tarief van 6% enkel toe te staan voor woningen ouder dan 10 jaar (in plaats van 5 jaar vandaag).

Over een verdere inperking van de verlaagde btw vinden we niets terug in het regeerakkoord. De bouwsector is dus helemaal niet opgezet met deze maatregelen. De concurrentiekracht van de bouwsector staat zwaar onder druk door de oneerlijke concurrentie van buitenlandse bedrijven. 

De sector heeft dus nood aan positieve maatregelen, waaronder een aanzienlijke en onmiddellijke verlaging van de loonkost. De bouwsector heeft de regering reeds op de hoogte gebracht van deze eis en van de negatieve gevolgen voor de bouwsector als er geen gevolg aan wordt gegeven.

Robert de Muelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: "Iedereen weet dat een btw-verhoging van 6% naar 21% leidt tot meer zwartwerk. Vergeet de regering dat misschien?"┬Ł Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie: "Deze beslissing heeft een impact op honderden kmo's in ons land, waarvan sommige moeten vechten voor hun voortbestaan."