Schimmelplekken … een gevolg van overtollig vocht

Schimmels zijn het resultaat van vocht. Niet minder dan 1 op de 5 woningen wordt op heden geconfronteerd met vocht en dit … ondanks het feit dat er bij zowel renavoatie als nieuwbouw steeds meer aandacht gaat naar energiebesparing, isolatie, luchtdichtingheid, enz …

Schimmels ontstaan door een te hoge Relatieve Vochtigheid in de woning, met onaangename geurtjes, condensatie op muren en ramen, vochtplekken, enz … als gevolg. 

De bronnen van het vocht kunnen uiteenlopend zijn. In eerste instantie denken we hierbij aan de keuken en de badkamer, maar ook de mens zelf produceert vocht. In rust produceert een mens ongeveer 40 tot 70 gr. vocht per uur. Is een mens actief dan loopt dit al snel op tot het dubbele. Heb je daarenboven meerdere mensen in de ruimte dan kan de vochtproductie al snel oplopen. 

Zo is het drogen van de was binnen eveneens sterk af te raden. De inhoud van 1 wasmachine op het droogrek gemakkelijk verantwoordelijk voor 1 à 2 liter vocht dat de ruimte wordt ingestuurd. 

Tenslotte kan vocht ook ontstaan via lekkages, regendoorslag, opstijgend vocht of bouwvocht. 

Een zwart-wit verhaal zijn vochtproblemen zelden. De meeste vochtproblemen zullen dan ook een combinatie zijn van de verschillende bronnen. 

Schimmels voelen zich goed in deze vochtige omgevingen 

Schimmels zijn plantjes zonder bladgroen en doorgaans draadvormig. Aan het uiteinde van de schimmeldraden zitten sproren, die zich in grote getale verspreiden door de lucht. Schimmelsporen zijn kleiner dan 10 micrometer en met het blote oog niet waarneembaar. Deze sporen zijn in belangrijke hoeveelheden aanwezig in zowel de binnenlucht als de buitenlucht. 

Is de omgevingsomstandigheden goed, m.a.w. hebben we een vochtige omgeving dan wordt dit een waar paradijs voor deze schimmels. Een ideale temperatuur bevindt zich tussen 1° en 20° C. Is er de aanwezigheid van organisch materiaal (o.a. voeding), zuurstof en voldoende vocht, dan wordt het schimmelproces zeer vlug opgestart. 

De schimmels hechten zich vast aan de vochtdeeltjes en groeien in een snel tempo. 

Schimmels kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid 

Enerzijds zijn aanwezige schimmels een bewijs van een te vochtige omgeving, anderzijds kan een te hoge concentratie aan schimmels schadelijk zijn voor de gezondheid, voornamelijk het inademen kan mogelijks aanleiding geven tot het ontstaan van een schimmelallergie. 

De schimmel Aspergillus fumigatus kan de luchtwegen aantasten en aanleiding zijn tot een longontsteking. 

Andere schimmels, waarvan we hier de talrijke wetenschappelijke namen van besparen, produceren giftige stoffen. Sommige van deze giftige stoffen zijn kankerverwekkend. 

Schimmels voorkomen is de boodschap 

Voorkomen is beter dan genezen. Bij schimmels is dit zeker zo. Hiermee nonchalant omspringen is uit den boze. 

Schimmels vewijderen doe je NOOIT met een droge borstel. De schimmelsporen komen hierdoor overtollig in de omgeving terecht. Draag een mondkapje en neem een vochtige doek. Je kunt ze verwijderen met een chloorverbinding (25 liter javel per 1 liter water) of soda (6 gr in 1 liter heet water). Doe deze bewerking uitvoerig tot alle schimmels zijn verdwenen. 

Dagelijks verluchten is een andere boodschap, ook voor wie werkt met een actief ventilatiesysteem. Binnen de is de luchtkwaliteit meestal slechter dan buiten.

Laat de lucht optimaal cirkuleren door ramen een half uur open te zetten per dag (ook in de winter). Na het nemen van een bad of een douche is het aangewezen het raam een tijdje open te zetten.

Wees creatief een bedenk steeds hoe verse lucht in de woning kan binnenkomen. Deze gewoonte bespaart u kopzorgen door schimmels en mogelijke gezondheidsproblemen.

Contacteer ons

Mail ons

info@muroflex.be

Bel ons

+32 (0)55/ 50 00 42

Bezoek ons

Steenweg Deinze 150, 9810 Nazareth, Belgium